Bostadsbristen i Sverige är ett faktum och en verklighet sedan många år. Så många som nio av tio människor bor idag i en kommun med rådande bostadsbrist. Varför har det blivit så? Det finns inte ett svar på frågan utan det beror på en rad olika faktorer.
Till att börja med finns det en felmatchning mellan efterfrågan och utbud. Det står mängder av tomma lägenheter, men inte till rätt målgrupp. Den målgrupp som har svårt att hitta boende är låg- till medelinkomsttagare och nyanlända. Det finns alltså ett stort behov av framförallt hyresrätter till låga priser. Då Sverige satt sig emot social housing, en modell med subventionerade lägenheter, vill många istället öka bostadsbidragen.
För dig som ska flytta hemifrån och försöker hitta din första bostad har du förmodligen redan stött på svårigheter. Handlar det dessutom om storstäder som Göteborg eller Stockholm är chansen minimal att hitta ett förstahandskontrakt. Kötiderna för hyresrätter i Stockholm ligger på tio och ett halvt år. Men oroa dig inte, det finns möjligheter att hitta din första bostad.
Ställ dig i bostadskö
Det absolut första du bör göra är att ställa dig i bostadskön för din kommun. Beroende på var du bor varierar kötiden. Om du bor i Stockholm kan det kännas helt omöjligt att hitta ett förstahandskontrakt, ibland står folk i kö i tjugo år. Men visste du att du faktiskt många gånger kan få förstahandskontrakt trots att du inte stått i kö längst. Det handlar om att vara aktiv och visa intresse. Se till att gå på alla visningar du blir bjuden till. Även om det är personer på visningen som ligger före dig i kön är det inte säkert att de vill ha eller kan ta lägenheten som visas. Då kommer du ett steg närmare.
Var tålmodig
Många får sitt förstahandskontrakt helt enkelt genom att ligga på, visa intresse och visa upp sitt bästa jag. En del fastighetsägare har dessutom sina egna regler, ibland är det först till kvarn som gäller, oavsett kötid. Håll extra koll på visningar under slutet av juli och början av augusti. Den här perioden är det många som går in i semesterdimman och som helt enkelt bortprioriterar eller glömmer att gå på visningar. Här är ett par tips att ha med dig när du försöker hitta din första bostad:
- Visa intresse på så många lägenheter som möjligt.
- Skapa annonser på bostadssajter online.
- Först ska du såklart se till att gå med i den kommunala bostadsförmedlingen. Men glöm inte bort alla de privata fastighetssidorna också!
- Kolla upp om det finns nya lägenheter. Ibland är det lättare att få kontrakt till dessa eftersom hyran är högre. Men om du kan tänka dig dela med en inneboende behöver det inte bli så dyrt.
- Sänk kraven. Det är inte särskilt enkelt att hitta bostad om du endast letar i centrala Stockholm. Sänk kraven och börja leta i förorterna också.
- Skriv inlägg på sociala media som dina vänner kan dela.
Försök även att hitta lokala och privata fastighetsägare. Ibland går dem att hitta enkelt på nätet, i andra fall kan du ha mycket att tjäna på att fråga vänner och kontakter. Kanske finns det någon som vet något om någon hyresvärd? Ibland vill hyresvärdar bara få en så smidig övergång mellan hyresgäster som möjligt och låter den som är först få bostaden.
Fråga alla dina kontakter
Även om du inte har kontakter kanske dina vänner har kontakter. Fråga alla du känner och annonsera på Facebook att du söker boende. Kanske känner dina föräldrar eller dina vänners föräldrar någon som kan hjälpa till med boende? I storstäder som Stockholm är det i många fall just kontakter som är avgörande för att få ett förstahandskontrakt.
Börja som inneboende
Är det brådskande bör du överväga att bli inneboende hos någon. Visst, du får inte din lya helt för dig själv. Men om du exempelvis vill bo i Stockholm bör du överväga alternativet då det ofta är en snabbare väg till bostad. Kom ihåg att den som hyr ut till inneboende inte får sätta vilka priser som helst. Hyran ska motsvara ytan som hyrs ut plus en mindre andel för de delade utrymmena i bostaden, som kök och badrum.
Andrahandskontrakt – ockerhyror är en säkerhet
Många som hyr i andrahand är rädda för ockerhyror. Alltså hyror som är betydligt högre än rimligt. Dock har du som hyresgäst alltid en trygghet då ockerhyror är olagligt. Du kan till och med i efterhand få tillbaka de pengar som hyresvärden tagit för mycket.
Börja spara till kontantinsats
Finns det inga hyreslägenheter bör du överväga att köpa din egen bostadsrätt. För att ta ett lån behöver du dock en kontantinsats. Så se till att börja spara så tidigt som möjligt, även om det bara är ett par hundringar i månaden.