Flytta hemifrån – vad du bör tänka på

Så är dagen äntligen kommen, du ska flytta hemifrån. Stort grattis! Få stunder i livet är så speciella och märkvärdiga som den dagen du flyttar från hemmet. Det är ett av de bästa och viktigaste besluten i ditt liv. Du tar på riktigt dina första steg rakt in i vuxenvärlden och får bestämma som du själv vill. Ett eget kök där du kan baka kladdkaka långt in på natten utan sura miner. Eller ett badrum som du aldrig behöver köa till. Men trots att det är mycket härligt att se fram emot finns det även en hel del saker att ha koll på för att din flytt ska bli så smidig som möjligt.

 

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Innan du kan flytta hemifrån behöver du först ta reda på om du har råd. Förhoppningsvis har du redan hittat en bostad, något som kan vara särskilt svårt med tanke på bostadsbristen i landet. Givetvis är hyran en stor del av budgeten varje månad, men det finns en hel del andra kostnader du behöver ha koll på när du väl ska bo själv. Ett tips inför att flytta hemifrån är att räkna ut dina utgifter. Försök göra en utförlig lista och räkna på hur mycket du vanligtvis handlar för. Gör din egen lista, den kan se ut så här (plus kostnader):

  • Matinköp
  • Hygienartiklar (toapapper, tandkräm, schampo och balsam..)
  • Möbler (om du inte kan ta allt du behöver hemifrån)
  • Köksredskap (uppsättning av grytor och stekpannor, bestick, tallrikar, glas och så vidare)
  • Pendlingsavgifter (du kanske tidigare kunde samåka med dina föräldrar och behöver därför köpa busskort eller liknande)

Sedan vill du kanske inte bara flytta hemifrån för att överleva? Du vill förmodligen även ha råd med nöjen. Enligt Konsumentverkets beräkningar på vad det kostar att flytta hemifrån har de kommit fram till att summan i månaden ligger på 12 880 kronor för en tjugoåring i en medelstor stad. Då är allt inkluderat, även nöjen och mat. Det bästa är att själv börja skriva ner kostnader, inkomster och utgifter för att därefter göra en riktig budget.

 

När får man flytta hemifrån?

Enligt lagen får du flytta hemifrån när du är 18 år och myndig. Dock går det att flytta tidigare än så, det viktiga är att få tillstånd från dina vårdnadshavare. Dina föräldrar är skyldiga att försörja dig till dess att du fyllt 18 år.

 

Budget för att flytta hemifrån

När du sätter ihop din budget ska du utgå från din verklighet. Börja med att sammanfatta dina fasta inkomster. Du kanske får studiebidrag eller lön? Därefter är det dags att rannsaka dig själv och skriva ner hur mycket pengar du lägger på allt. Du kan alltid göra en ”budget nu” för att se hur du ligger till just nu, men även en budget för framtiden. Det är såklart möjligt att snåla och dra ner på kostnader, det handlar bara om hur motiverad och pressad du är. Matinköp kan hamna på många tusentals kronor, trots att du bor själv. Många äter ute lite för ofta, andra jämför inte kilopriset på mataffären. Tänk på att vara realistisk när du gör din flytta-hemifrån-budget.

 

Checklista inför att flytta hemifrån

Det finns en rad saker att ta itu med innan du kan hoppa in i flyttbilen och köra mot ditt nya hem. Först och främst måste du se över din ekonomi. Har du ens råd att bo själv just nu? Bättre att räkna lite högt när det kommer till utgifter så att du är förberedd än att stå utan pengar när det är två veckor kvar till lönen. När du väl räknat ut din budget är det lättare att se vad du faktiskt har råd att betala i hyra varje månad. Tänk även på att många hyresvärdar vill ha deposition.

För dig som inte har råd att bo i en egen lägenhet finns ofta kollektiv att välja bland, alternativt att bli inneboende. Efter att du skrivit kontrakt och fått din lägenhet behöver du omgående fixa internet samt elavtal och hemförsäkring.

För att dra ner på kostnader gällande själva flytten är det bäst att fråga om vänner och familj kan hjälpa till att flytta istället för att anlita en flyttfirma. Behöver du köpa möbler och husgeråd till lägenheten? Visst kan IKEA vara prisvänligt, men har du inte mycket pengar finns det betydligt billigare sätt – loppmarknad. Du kan hitta hur mycket fint (och superbilligt) som helst på loppisar.

Ett tips för att dra ner på kostnaden när du ska flytta hemifrån är genom att välja en billigare bostad. Eftersom hyran ska betalas varje månad kan det snabbt bli ganska dyrt om du slår ut totalen på ett år. Tänk om du kunde hitta något för ett par hundringar mindre varje månad, det gör stor skillnad i längden.

Vill du läsa mer om vad som du ska tänka på när du flyttar hemifrån kan du på denna länk hitta tips inför att flytta hemifrån.

 

Lämna en kommentar