Gör en budget för att få full koll på ekonomin

Det är viktigt att du har full koll på din budget om du vet att du kommer ha det svårt att betala för ett boende själv. Om du vet hur mycket pengar som kommer in och går ut varje månad blir det lättare att få en överblick över vad du har råd med. Det är också enklare att se var du kan dra ner på kostnader och spara pengar.

Alla bör ha en hushållsbudget, men det betyder inte att du måste ha koll på precis varenda krona som kommer in och går ut. Det handlar om att du får en övergripande förståelse för hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad.

Fasta och rörliga utgifter

En budget innehåller alla de fasta utgifter du har varje månad. Det kan till exempel vara hyran för ditt boende, lån och mat. Det är de viktigaste utgifterna, saker som du måste betala varje månad. Om du har lån kan du jämföra olika långivare via Sambla.se och se om någon kan erbjuda dig ett billigare lån med lägre ränta och avgifter, men det är inte mycket du kan göra åt de övriga kostnaderna.

Utöver de fasta utgifterna ska en budget även innehålla kategorier för alla rörliga utgifter. Det är alltså allt annat du spenderar pengar på. Övriga utgifter är försäkringar, TV, telefon, internet, nöjen och semester, äta ute, hobbies, presenter, resor och driftskostnader för en eventuell bil, inköp av kläder och så vidare. Något som är lätt att glömma är att dessutom lägga in en post för sparande i budgeten. Det är viktigt att du har med det, även om din ekonomi är ansträngd.

Gör olika kolumner för hur mycket du får in varje månad och alla dina olika utgiftskategorier. Fyll i summan för din inkomst efter skatt och de fasta utgifterna. Vissa saker kanske du betalar varje kvartal istället för varje månad. I så fall fyller du i den genomsnittliga kostnaden per månad för dem. Om du inte har en fast lön kan du ta din genomsnittliga inkomst de senaste 6 månaderna.

Var ärlig med de små utgifterna

När du fyller i dina utgifter för övriga utgifter är det viktigt att du kollar upp hur mycket du faktiskt spenderar. Var riktigt ärlig mot dig själv. Det är väldigt lätt att vara lite för optimistisk och hoppa över små utgifter. En kaffe på stan kanske bara kostar 30 kronor, men en kaffe om dagen blir nästan 1 000 kronor i månaden. Använd en app eller ett budgetprogram om det känns lättare än att göra budgeten i ett Excel-ark.

Att ha koll på alla utgifter är viktigt för att få en bra budget. Om du vet vad dina pengar går till är det lättare att skära ned på onödiga kostnader. Sätt en maxgräns för hur mycket du skulle vilja spendera i de övriga kategorierna som inte innebär fasta kostnader. När din budget är klar gäller det självklart även att du försöker hålla dig till den.

Utvärdera budgeten efter ett par månader. Har du satt för höga eller låga belopp i några av kategorierna? Spenderar du mer eller mindre än du trodde? Var inte rädd för att justera beloppen så att du får en ärlig bild av hur din ekonomi ser ut just nu.

 

Lämna en kommentar