Hemlösheten i Sverige

Hemlösa i Sverige, finns det verkligen? Hemlösheten i Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren. Under början av 2018 blev så många som 231 barn hemlösa efter att deras föräldrar blivit vräkta. Och totalt sett ligger siffran på en bit över 33 000 hemlösa människor i Sverige. Hemlösa människor har ingen egen bostad, många bor på gatan, andra hankar runt på härbärgen. Det finns dock olika organisationer som hjälper till på olika sätt. En hjälporganisation som får stöd från olika ideella organisationer är Bostad först. De hjälper hemlösa med finansiellt stöd så att de kan bo kvar i sina vanliga lägenheter.

 

Hur många hemlösa finns det i Sverige

33 000 människor i Sverige saknar hem, en hel del av dessa människor är akut hemlösa och bor på gatan. Det är lätt att tro att alla hemlösa har narkotika- och alkoholproblem, men det är långt ifrån verkligheten. En väldigt avgörande grupp av alla hemlösa i Sverige är ensamstående mammor. En stor anledning till hemlöshet i Sverige handlar om den rådande bostadsbristen. Förutom att hemlösheten har ökat har alltså även den akuta hemlösheten gjort det. Människor som är akut hemlösa sover i offentliga miljöer som tunnelbanor, på snabbmatsrestauranger och liknande. En femtedel av dessa människor har inget annat behov än en bostad. Alltså är det väldigt många som är hemlösa men som saknar någon annan problematik, som exempelvis missbruk. Hur många hemlösa som finns varierar från län till län, här är en överblick (antal per 10 000 invånare):

  • Stockholms län: 31,9 personer
  • Västra Götalands län: 39,8 personer
  • Skåne län: 41,2 personer
  • Västmanlands län: 43,8 personer
  • Gotlands län: 2,4 personer

Källa: Socialstyrelsen 

 

För få bostäder

Det är lätt att se en koppling mellan bostadsbristen och hemlösheten i Sverige. Fastighetsnytt gjorde en intervju med  Christina Högblom, utredare på Socialstyrelsen. Hon menar på att trycket ökar på bostäder. Det råder bostadsbrist i nästan alla av landets kommuner. Ett annat problem är att Försäkringskassan inte har hur höga bidrag som helst, så även om de delar ut mängder av bostadsbidrag till behövande, motsvarar inte bidraget det som marknadspriserna ligger på.

 

Felmatchning

Obalansen på bostadsmarknaden är svår att blunda för. Det är bostadsbrist men samtidigt finns det många kommuner som har tomma lägenheter. Anledningen är att hyrorna är för höga. De som är i behov av lägenhet har inte råd att betala. Så länge som staten överlåter större delen av bostadsmarknadsansvaret åt privat sektor kommer det bli svårt att bygga billigare lägenheter med låg hyra.

 

Hemlös utan sociala problem

I Göteborg finns cirka 10 000 hemlösa, men så många som 5 000 av dessa saknar helt och hållet sociala problem. De har alltså inga missbruk utan har helt enkelt inte råd att betala de rådande hyror som marknaden har. Dessutom är Socialstyrelsen akutboenden inte gratis. Vissa bor i hotellägenheter som kostar skjortan, ibland över 18 000 kronor i månaden. Det bör alltså finnas bättre och billigare alternativ. Även antalet hemlösa fattigpensionärer har ökat, en tråkig uppdatering då åldringarna arbetar och betalat skatt till Sverige hela livet men som ändå till slut tillbringar sina sista år på gatan.

Lämna en kommentar