Om kampanjen

Alla behöver ett eget hem. Trots det bor över 213 000 unga vuxna ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. De väntar på att få börja sina vuxenliv på allvar, men i bostadsbristens Sverige har möjligheterna minskat drastiskt.

Därför lanserar Hyresgästföreningen och Universal Music kampanjen In My Backyard. Med musikens kraft vill vi skapa ett större engagemang bland unga vuxna inom bostadsfrågor, och få fler att gå och rösta och göra ett välgrundat val den 9 september.

Vi organiserar även en namninsamling som kommer att överlämnas till ansvariga politiker. Genom att skriva under är du med och gör skillnad. Du kan även ta del av andras berättelser och dela med dig av dina egna erfarenheter så att vi tillsammans kan bygga ett Sverige där alla får plats att leva.

Följ med oss på vår fullspäckade resa genom Sverige där vi fortlöpande, tillsammans med tio kända svenska artister, lyfter fram platser där vi ser potential att bygga nya, billiga hyresrätter – hela vägen fram till valet den 9 september.

Vi behandlar dina uppgifter enligt personuppgiftslagen. Genom att fylla i ditt namn tillåter du att vi publicerar det på den här sajten och att du kan bli kontaktad i samband med In My Backyard.

Att ha ett hem är en grundförutsättning för att kunna starta ett vuxenliv. Men i bostadskrisens Sverige är bostäderna inte tillgängliga för alla. Trots att Sverige bygger som aldrig förr bor rekordmånga unga vuxna kvar hos sina föräldrar, och en överväldigande majoritet – över 213 000 – uppger att de gör det mot sin vilja. Skälet är enkelt: vi bygger för få och för dyra hyresrätter.

Att ha ett eget hem är en grundförutsättning för att kunna starta ett vuxenliv.

Teaser: In My Backyard 2018

Till följd av detta hamnar unga, som är redo att börja sina vuxenliv, ofta i en besvärlig situation som tenderar till arbetslöshet och ett slags uppskjutande av nästa steg i livet. Därför har Hyresgästföreningen och Universal Music Group tagit initiativet till kampanjen In My Backyard med syftet att lyfta debatten om bostadssituationen i Sverige. Tillgången till en egen plats att skratta, älska, gråta, minnas och längta på är en grundförutsättning för att kunna vara människa. Vi vill – tillsammans med dig – göra det självklart för vem som helst att ha ett eget hem.

Med In My Backyard vill vi lyfta debatten om bostadssituationen i Sverige.

Även kulturlivet och kreativiteten skadas hårt utan platser för människor att få leva, kläcka idéer och bearbeta intryck på. Tillsammans med välkända svenska artister har vi arrangerat spelningar på platser runt om i landet där vi ser potential att bygga billiga hyresrätter. Genom att visa dessa platser, och tillsammans lämna över en namninsamling där vi kräver 30 000 nya hyresrätter varje år till rimlig kostnad, vill vi visa Sveriges makthavare att både viljan och möjligheten finns – det enda som saknas är besluten.

Ta gärna del av vårt material, läs andras berättelser, dela med dig av dina egna erfarenheter och, viktigast av allt, skriv under kampanjen för att bygga ett Sverige där alla får plats att leva.

 

Rapporter

Unga vuxnas boende (2017)

Alla får plats i stadens goda lägen (2016), framtagen av Spacescape