Berätta om din bostadssituation

Bostadskrisen är akut och kräver snabba åtgärder. Det finns ingen annan lösning än att övertyga Sveriges makthavare om att fler hyresrätter som folk har råd att bo i är vägen att gå. Därför behöver vi din hjälp för att samla underskrifter och lyfta debatten om den svenska bostadssituationen.

Om du vill vara en del av In My Backyards historiesamling får du gärna dela med dig av din egen situation. Då kan det hända att vi använder ditt namn och din berättelse på till exempel kampanjens sociala medier, hemsida eller e-postutskick. Om du föredrar att inte tala om din egen situation går det självklart också bra. Det viktigaste är att du skriver under för att kräva 30 000 nya hyresrätter årligen och till rimlig kostnad. Ditt namn, tillsammans med resten av underskrifterna, kommer att lämnas över till ansvariga politiker.
Tack för ditt engagemang.

Berättelser

 

”Jag är nu 25 år och i maj kommer jag att ha bott i min lägenhet i två år. Den är dåligt ljudisolerad, men i övrigt känner jag mig lyckligt lottad. Jag är mellanbarnet av tre syskon och var den sista som flyttade ut. När jag bodde hemma med bara min pappa bad han mig gång på gång att flytta. Vi har tidigare haft en väldigt fin relation men den blev allt mer tärd av att min pappa inte kände att jag växte upp och flyttade hemifrån. Jag å min sida försökte få honom att förstå att jag gjorde allt jag kunde för att få flytta hemifrån genom att vänta i bostadsköer. Vi grälade ofta och jag kände mig instängd hemma, jag tror min pappa gjorde det med för han stannade borta mer och mer och när jag flyttat ut sålde han huset. Vi håller fortfarande på att lära oss att prata med varandra igen.” Josefine

 


 

”Jag är född och uppvuxen i Linköping. Försökte väldigt länge skaffa mig ett drägligt jobb efter lumpen. Hankade runt på diverse säljjobb och annat tills jag blev arbetslös i den unga åldern av 22. Det var åtta år sedan. Bostad kunde jag fixa då jag stått i bostadskö i Linköping sedan jag fyllde 18. Men inga jobb fanns. Jag fick till slut jobb, i Stockholm. Så, enligt arbetsförmedlingens regler var jag tvungen att flytta. Jag har bott här nu i snart sju år. Jag har flyttat 13 gånger. Alltid osäkra, kortvariga, andrahandskontrakt. Alltid ockerpriser. Om två månader måste jag flytta igen. Bostadskön i Stockholm är omöjlig. Mitt tålamod ä snart slut. Jag kommer behöva lämna ett jobb jag stortrivs med på grund av att jag är så evinnerligt trött på att flytta. Gör något, nu!” Emil

 


 

”I år blir jag 21 och söker aktivt lägenhet i min hemstad då jag både jobbar och pluggar, men alla hyresvärdar säger att det är för stor bostadsbrist och att de inte kan erbjuda mig någonting. Det känns hopplöst att hitta någonting som är rimligt och ekonomiskt bra för mig. Politiker säger att dem vill satsa på ungdomen, ändå står vi utan lägenheter och jobb, detta måste ändras!” Matilda

 


 

”Har haft extremt svårt att få lägenhet överhuvudtaget. Har under ett decennium som ung vuxen tvingats att bo i tredje hand, bo i överfyllda kollektiv, vara hemlös och sova runt temporärt på vänners soffor, vara beroende av borgenär så jag kunnat skaffa lokal som jag kunnat tillfälligt sova i. Inte ens idag, efter tio år med runtflyttande och osäkra bostadssituationer samt olika nivåer av inkomst, är jag i en trygg situation. Jag måste bo inneboende med farsan, som tur är kunde jag göra det och det är en bra person att bo med. Men det är inte hållbart och jag med hundratusentals andra skriker panikslaget efter hyresrätter till rimlig kostnad. Det handlar om trygghet, det handlar om välfärd, livskvalitet och basala behov. Det handlar om folkhälsan.” Sebastian

 


 

”Jag är 25 och håller på att upptäcka världens alla färger och vem jag är. Jag bodde i en by med 500 invånare, där det i princip var tomt med intryck och intresserade människor. Jag hade inget liv eller vänner där. Jag flyttade till göteborg och kom till mångfald, vänner, intryck, möten och upplevelser. Men jag kom även till bostadsbrist. Jag bor inneboende eftersom jag kan inte få egen lägenhet. Man har inget val, utan blir tvungen att flytta in med främlingar där det kan bli fel och som inneboende är man i beroendeställning till den man hyr rummet av. Man är rädd för att bli uppsagd av petitesser, t.ex. inte trevlig nog, har konstiga vänner, påpekar sina rättigheter och säger emot när man blir nertalad på. Man kan bli uppsagd nästa dag och det är inte alls lätt att hitta något nytt på tre månader för ett rimligt pris. När man bor med fel person kan det påverka hela ens vardag. Man gör saker för att underlätta att det inte blir problem för en själv. Varje år går nya studenter in till denna bostadsbrist som ni glömt.” Allyson

 


 

”Jag har stått i bostadskön i sju år och ännu inte fått en bostad. Jag har kört 18 flyttlass sedan jag flyttade hemifrån. De flesta bostäderna har varit kollektiv. Två år har vi bott tre personer på 30 kvadratmeter. Allt medan bostadsbristen ökar så hyr privatpersoner ut sina lägenheter till hutlösa ockerpriser och nya lägenheter som byggs har toppstandard och hyror som många inte klarar av. Det byggs för rika.

Det finns lägenheter som är billiga. Som det bott personer i sedan länge, med stabila inkomster och yrken. Det finns stiftelser som skall gagna de lägre bemedlade med bostäder. Nu vill de ändra stadgar och tjäna pengar istället. Det upplevs som att hela samhället bara vill tjäna pengar. Moralen har aldrig varit lägre. Flera bostadsbolag har höga inkomstkrav som gör att personer inte kan ta deras relativt billiga lägenheter för att de inte når upp till kraven. Istället får de hyra dyrare lägenheter i andrahand. Logiskt?” Matilda

 


 

”Jag har den förmånen att ha en hyresrätt men det ska finnas mycket mer lägenheter för de som är lågavlönade. Tycker det är tragiskt att det bara är de rika som har möjlighet till de nybyggda lägenheterna samt till bostadsrätter. En dag kanske ni alla politiker o andra välbärgade personer hamnar ekonomisk kris, något händer er, kanske ni tänker om.” Malin

 


 

”Jag bor just nu i hyresrätt men tidigare har jag varit inneboende och hyrt i andra hand, vilket alltid har känts väldigt oroligt. Jag tänker på alla de som inte har kunnat – eller har glömt att – ställa sig i bostadskö i tid, eller de som inte har tillräckligt kontakter för att hitta något i andra hand till ett rimligt pris. Så osäkert, så oroligt, så påfrestande i vardagen. En ändring måste till!” Boel

 


 

”Jag är jätte deprimerad på grund av bostadsbristen och letar fortfarande efter bostad, även jag har tappat hoppet. Det var en person som ville hyra ut en lägenhet på Facebook, och då kontaktade jag personen. Det visade sig att han var ute efter bedrägeri och jag fick läsa på samma sidan att han har lurat folk. Som tur gick jag inte med vad han ville ha men det var andra folk som han hade lyckats lura. Det är jättetråkigt att det behöver vara så i dagens Sverige, att man riskerar allt möjligt för att få en bostad. Så besviken på Sveriges politiker.” Ali

 


 

”Jag är i tankarna för att flytta till större boende, närmare stan på grund av jobb och vänner. Just i dag bor jag i en liten by som heter Hållsta i en tvåa, jag, min man och vår tvåårige son. Det fungerar, men det är lite som ett lekrum i vardagsrummet ett rum till sonen har vi inte. Tog denna lägenhet när jag var gravid och min man var inte i Sverige. Hade fått problem med min arbetsgivare i Stockholm, så blev tvingad att flytta hem till min mamma igen. Då och även idag blir jag trackad. Om jag hade haft lite bättre ekonomi så hade jag kunnat fixa en lägenhet i bättre skick.” Malin

 


 

”Jag är 29 år gammal, flyttade hemifrån när jag var 19, och har under mina 7 år på Stockholms bostadsmarknad behövt flytta 7 gånger. Just nu bor jag hemma hos en vän. Med undantag för mitt nuvarande boende så har det i stort sett alltid handlat om andrahandskontrakt till överhyra tillsammans med någon annan för att ha råd.” Fredrik

 


 

”Jag är jätte deprimerad på grund av bostadsbristen och letar fortfarande efter bostad även jag har tappat hoppet. Det var en person som ville hyra ut en lägenhet på Facebook o då kontaktade jag personen. Det visade sig att han var ute efter bedrägeri och jag fick läsa på samma sidan att han har lurat folk. Som tur gick jag inte med vad han ville ha men det var andra folk som han hade lyckats att lura. Det är jätte tråkigt att det behöver vara så i dagens Sverige att man riskerar allt möjligt för att få en bostad. Så besviken på Sveriges politiker.” Malin

 


 

”Jag har flyttat runt i 10 år i år. Just nu bor jag inneboende men jag lever ständigt med skräcken av att bli uppsagd och inte veta var jag ska ta vägen eller om jag kommer ha råd att hitta ett boende som ersätter detta.” Ela

 


 

”Jag är 25 & håller på att upptäcka världens alla färger & vem jag är. Jag bodde i en by med 500 invånare där det i princip var tomt med intryck & intresserade människor. Jag hade inget liv eller vänner där. Jag flytta till Göteborg & kom till mångfald, vänner, intryck, möten & upplevelser. Men jag kom även till bostadsbrist. Jag bor inneboende eftersom jag kan inte få egen lägenhet. Man har inget val utan blir tvungen att flytta in med främlingar där det kan bli fel & som inneboende är man i beroendeställning till den man hyr rummet av. Man är rädd för att bli upsagd av petitesser tex inte trevlig nog, har konstiga vänner, påpekar sina rättigheter & säger emot när man blir nertalad på. Man kan bli uppsagd nästa dag & det är inte alls lätt att hitta något nytt på 3 mån för ett rimligt pris. När man bor med fel person kan det påverka hela ens vardag. Man gör saker för att underlätta att det inte blir problem för en själv. Varje år går nya studenter in till denna bostadsbrist som ni glömt.” Pontus

 


 

”När jag var 19 år flyttade min familj från Stockholm till Linköping. Jag hade precis tagit studenten, livet lekte, och jag hade många storslagna drömmar. Jag visste inget om den annalkande krisen. Jag ställde mig i Bostadskö, och trodde att det skulle ta max ett år att få egen lägenhet, så fel jag hade. Efter fem år lyckades jag flytta hemifrån. Då var jag 24 år. Lättnaden var enorm efter år av längtan och ångest. Idag är jag 27 år och trivs i min lägenhet, men jag har en lillebror som är i min tidigare situation. Jag är orolig för honom. Nu när jag vet hur läget ser ut.” Ann

 


 

”Jag är 29 år gammal, flyttade hemifrån när jag var 19, och har under mina 7 år på Stockholms bostadsmarknad behövt flytta 7 gånger. Just nu bor jag hemma hos en vän. Med undantag för mitt nuvarande boende så har det i stort sett alltid handlat om andrahandskontrakt till överhyra tillsammans med någon annan för att ha råd.” Fredrik

 


 

”Har bott hos föräldrar tills jag var 29. Enda skälet till att jag har mitt eget var för att mamma flyttade ut och överlät lägenheten till mig. Bor för övrigt med en kompis som inte har hittat något eget och så kan vi dela den dyra hyran. Vi bor i en tvåa.” Carin

 


 

”Min boendesituation är någorlunda bra,har en hyresrätt på 47 kvm centralt läge i Umeå. Pga dagens läge på bostadsmarknaden är det svårt att skaffa annan lägenhet. Köpa bostadsrätt är för dyrt. Även nyproducerade hyreslägenheter har för höga hyror. Alltså svårt att förändra sin boendesituation.” Leif

 


 

”Andra hand, andra hand, andra hand, andra hand, flytta hem en stund, andra hand igen och igen. Ett evigt jävla flyttande och en klump av stress och ångest i magen för när det blir dags igen. Inte om utan när. Ingen idé att fixa det som man vill ha det när man ändå vet att man ändå kommer behöva flytta igen, förmodligen snart.” Sandra

Andras berättelser